Friday, 5 August 2016

Tips Untuk Smart Shopping Online~

Hi,

Dah lama kila x update blog. Dah bersarang. If rumah kira dah berhantu dah ni kena tinggal lama. Dari anak satu. Sekarang dah anak 2 pun. :) So, sejak2 dah jadi mak ni mesti banyak shopping barang2 anak kan. So, kila nak share tips untuk smart shopping especially barang2 anak.

Siapa dekat sini suka sangat shopping lazada, tesco online, groupon, Zalora dan macam2 lagilah. Kat sini kila nak share yang actually korang boleh earn cash back balik based on ape yang korang shopping. Lagi banyak online shopping, lagi banyak lah dapat return cash balik. Senang je.

Korang register dekat link ni.
https://www.shopback.my?raf=gcbEI5

Lepas dah register, korang start lah shoopping dari situ. Nak senang download apps tu dekat handphone. Bila nak shopping je bukak dari situ, Ade list stores yang terlibat. Antaranya ialah Lazada. Mak2 suka kan shopping Lazada. Especially bile ade baby fair kat situ. Pampers murah2. Selain boleh pakai voucher code, korang boleh jugak dapat cash return.

Untuk lazada cash return dia up to 12% tau. Maksudnya if korang shopping pampers harga RM89, korang akan dapat balik duit RM10.68. 


Best ke idak? So, cepat2 lah daftar kat link di atas. ;)

Shakila

Thursday, 7 August 2014

Procedure Booking Bersalin di HUKM & Cost

Hola,

So finally kila and husband decide bersalin dekat HUKM. HUKM ni ada 2 bahagian. 1 semi private 1 lagi fully private (specialist care). Kila pilih untuk bersalin dekat semi-private je sbb if ceaser pun still murah. Procedure untuk booking bersalin kat HUKM ni  macam ni:

HUKM semi-private

Untuk booking, kena bawa 2 benda:
1) Referral letter dari doctor - letter ni boleh request dari tempat yang korang selalu checkup. Mcm kila every time checkup dekat Klinik Kesihatan Kg Baru, so surat mintak dr doctor klinik tu. Cakap je nak referral letter nak bersalin kat HUKM. Sekejap je pun nk request letter ni. Contoh letter tu mcm ni.

Referral letter~

2) Buku pink/ record checkup - Rasanya semua orang tau buku pink kan ;)

Then bwkla dua document ni pergi HUKM dekat bahagian O&G. Senang je nak cari sebab dekat level bawah je. Masa kila pergi tu dalam pukul 3 petang, so memang dah takde orang. Just pergi kaunter cakap nak booking bersalin and pass je 2 documents tu dekat penjaga kaunter tu.

Then, dia akan tgk estimated due date (EDD) kita and check date tu available lagi ke x. Macam kila dia cakap dah lambat sebab kila dah 8 bulan. Cuma nasib baik date tu ok lg. So dia akan set kan appointment untuk first checkup dekat situ. Tarikh yang kila dapat is on 28/8/2014. Nak bersalin dekat HUKM ni at least kene checkup beberapa kali dulu kat situ baru diaorg terima.

Lepas dah dapat date, dia akan bagi kita borang untuk open file and bawak masa 1st checkup tu. Borang dia macam ni:



Estimated cost:


Summary anggaran cost 2014:

Normal : RM850.00
Vakum : RM1,050.00
Forceps : RM900.00
Ceaser : RM2,030.00

Open file : RM50.00
Scan : RM20.00

Deposit : RM750.00 (bayar masa daftar admit wad tu.)

So, siapa yang bercita-cita nak bersalin di HUKM ni dah boleh tau cost and procedure untuk daftar ye. Urusan booking ni kila amik masa 10 minit je. Tak lama pun.

Doakan urusan bersalin kila dipermudahkan ye. Tawakal je. ;)

AfSha~

Friday, 7 June 2013

Plain Box Doorgift Murah (White/ Gold/ Silver)

Kepada sesiapa yang mencari kotak kosong untuk buat doorgift untuk wedding, party, etc., boleh order pada kila. Kotak ni macam2 boleh letak. Boleh whatsapp ke 013-3440059.


Box ni muat untuk letak muffin. Size 4x4x3 inch.

Contoh box yang telah di hias.






Box putih
500 pcs - RM200 (3 days pre-order)

Box Silver & Gold
500 pcs - RM250 ( 3days pre-order)

Crepe flower tu pun kila jual!

Apa-apa boleh whatsapp or msg di 0133440059. But prefer yang boleh self-collect. Luar dr KL boleh tp postage by buyer ya ;) and berat.

AfSha